Wie op een boot langs Meijers installatie Lifeline vaart, ziet twee lange lijnen van licht (wit boven water, groen onder het oppervlak) op de kademuur bewegen. De lijnen lijken ergens op te reageren, iets te betekenen, maar wat? Ze geven de geluidsgolven van scheepsmotoren onder water nauwkeurig weer. Maar niet alleen het geluid van plezier- en vissersboten, ook dat van containerschepen, boorplatforms, bouwactiviteiten en windmolenparken is onder water hoorbaar.
Het gedrag van geluid
Niets is minder waar dan ons romantische beeld van een stille, vredige onderwaterwereld. Geluid gedraagt zich in water namelijk anders dan in lucht: door het verschil in dichtheid plant geluid zich in water vijf keer zo snel voort en is ook over veel grotere afstanden hoorbaar dan boven water. Die ‘geluidsvervuiling’ heeft een grote invloed op het leven onder water. Zeedieren lopen gehoorbeschadiging op, verliezen hun oriëntatie en raken sneller in stresstoestand.
Fascinerend lijnenspel
Van al dat geluid onder water zijn we ons nauwelijks bewust, en er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen. In Lifeline zet Meijer deze ‘verborgen’ informatie met gekleurd licht om in een fascinerend lijnenspel waar je wel naar móet kijken. Meijer maakt het onhoorbare zichtbaar, en wijst ons zo op de enorme invloed die ons bestaan heeft op het ecosysteem onder water.